Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Η εικόνα της αστυνομίας στα μάτια της νέας γενιάς

Έχω την αίσθηση ότι με όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες μέρες γαλουχείται μια γενιά η οποία θα έχει σχηματίσει μια αρνητικότατη εικόνα για την αστυνομία. Ο ρόλος της αστυνομίας είναι η προστασία του πολίτη και της περιουσίας του και αυτής του δημοσίου πάντα με υγιεί και διαφανή τρόπο και μεθόδους. Δεν είμαι αντίθετος στο θεσμό της αστυνομίας, αλλά πάντα με σεβασμό στις ελευθερίες του πολίτη. Ίσως ακούγεται ουτοπικό, αλλά ουδέποτε δεν συνέβει αυτό. Πάντα στην ιστορία της ανθρωπότητας η αστυνομία αποτέλεσε τον κατασταλτικό μηχανισμό όσων επιβουλεύονταν την εξουσία. Σίγουρα πολλοί αστυνομικοί δίνουν καθημερινά μάχη για να καταπολεμήσουν πολλά από αυτά που μας θέτουν σε κίνδυνο και εμείς δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε, αλλά ο ίδιος αυτός μηχανισμός τίθεται σε λειτουργία πολλές φορές για σκοτεινούς σκοπούς
Η σημερινή γενιά των μαθητών μέσα από αυτά που βιώνει νιώθει ότι όχι μόνο δεν έχει μέλλον η προσπάθειά της, αλλά απεναντίας δέχεται επίθεση αν εκφράσει τη δυσαρέσκειά της.
Θέλει σύνεση απ’όλες τις πλευρές και ειδικότερα από τους μεγαλύτερους να βοηθήσουν τους νεότερους σε έναν καθαρό τρόπο σκέψης και διαμαρτυρίας. Ήταν πολύ δυνατή η εικόνα του καθηγητή χθες 11/12 που μπήκε μπροστά στοθς μαθητές του όταν πετούσαν πετρες και τους φώναζε: « δεν είναι αγώνας αυτός.Σταματήστε.»

Μιά βδομάδα μετά

Έχει περάσει μία βδομάδα από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή μέσα στην οποία η Ελλάδα έχει ζήσει ασύλληπτες στιγμές αντίδρασης, βίας, πλιάτσικου, καταστολής και εκμετάλλευσης των δικαιωμάτων που μας προσφέρει η Δημοκρατία. Δυστυχώς για μία ακόμα φορά βλέπουμε ότι καταβάλλεται τεράστια προσπάθεια - που σχεδόν αποδίδει - για παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό. Μια προσπάθεια που γίνεται με τελικου΄ς εκτελεστές τα μεγάλα ΜΜΕ, τα οποία ΔΕΝ αναφέρονται στο σύνολο των προβλημάτων που έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους και ασπάζονται τις θέσεις τις κυβέρνησης ότι πρόκειται για ομάδες ταραξιών. Κάθε μέρα χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν με αφορμή το τραγικό συμβάν για όλα αυτά που συμβολίζει ο τραγικός χαμός του 15χρονου. Οι διαδηλώσεις που γίνονται ανά τον κόσμο αποκρύπτονται εντέχνως προκειμένου να μην ενθαρρυνθούν οι πολίτες. Αντιθέτως αρχίζουμε τώρα να παρακολουθούμε το νέο σήριαλ "Κουγια", ο οποίος τελικά τα κατάφερε. Γύρισε πάνω του όλη τα φώτα της δημοσιότητας αγνοώντας ότι ο ίδιος ποδοπατάει τη μνήμη του 15χρονου μόνο και μόνο για την προβολή του...

Σε καμία περίπτωση δε συμφωνώ με τη βία απ'όπου κι αν προέρχεται, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναμενόμενη. Είναι φυσικό επακόλουθω όταν πρόκειται για μάζες όπου καταργείται η λογική και εκεί είναι που πρέπει όλοι μας να λειτουργούμε προληπτικά και όχι κατασταλτικά.
Όπως όλα τα πράγματα, ετσι και οι μορφές διαδήλωσης και διαμαρτυρίας πρέπει εξελιχθούν και να προσαρμοστούν σε νέα πραγματικότητα για να έχουν το αποτέλεσμα που πρέπει.
Πέραν όλων αυτών, βλέπουμε ότι εδώ και μια βδομάδα δεν υπήρξε ούτε μία απόδοση ή ανάληψη ευθυνών από πλευράς κυβέρνησης ή κράτους. Δε φέρει δηλαδή κανένας από την ηγεσία της αστυνομίας την ευθύνη για τέτοιες πράξεις που ακόμα βλέπουμε να συμβαίνουν?? Αντιθέτως βλέπουμε υποκριτικές παραιτήσεις που δεν γίνονται αποδεκτές και ο χωρός καλά κρατεί.Ήμουν πάντα της άποψης ότι ο πιο καλός κριτής είναι το ίδιο το αποτέλεσμα και στην προκειμένη περίπτωση αποδεικνύονται έτσι τα συμφέροντα που κρύβονται από τη συντήρηση τέτοιων καταστάσεων.