Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Η μεγάλη γειτονιά μας...

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι κινήσεις και οι φημολογίες σχετικά με την επικείμενη διακύρηξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο νέος πρωθυπουργός της ιστορικής επαρχίας της Σερβίας δήλωσε ότι η διακύρηξη θα έρθει πολύ γρήγορα. Το μεγάλο ενδιαφέρον στην υπόθεση πάντως είναι οι κινήσεις που γίνονται από τις υπερδυνάμεις. Η Ρωσία απέκλεισε τη συμμετοχή του Κοσόβου σε περίπτωση μονομερούς διακύρηξης από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ενώ από την άλλη πλευρά ΗΠΑ και Ε.Ε. δηλώνουν ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Η Ρωσία ως παραδοσιακός σύμμαχος της Σερβίας, αλλά συνάμμα και ως εμπόδια στην ανάπτυξη της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή οι οποίες ακολουθούν πιστά τη στρατηγική του "διαίρει και βασίλευε". Η Ε.Ε. θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση, τόσο ως άμεσως γείτονας στην περιοχή με όσα αυτό συνεπάγεται, όσο και ως ρυθμιστικός παράγοντας στις παγκόσμιες εξελίξεις. Δυστυχώς η χαρακτηριστική βραδυκινησία της Ε.Ε. την τοποθετεί κάποια βήματα πίσω στις εξελίξεις.
Έρμαιο της υπόθεσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατ'επέκταση του ιδίου του θεσμού των Ηνωμένων Εθνών. Οι ΗΠΑ ασκούν μεγάλη πίεση μέσω του μηχανισμού του ΟΗΕ του οποίου είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης. Στην τελευταία εκπομπή των "Νέων Φακέλων" παρουσιάστηκε ένα ερώτημα σχετικά με το ποιος είναι πραγματικά αυτός που φέρει την ιδιότητα του Κοσοβάρου. Το 80% του πληθυσμού είναι Αλβανοί, το 11% Σέρβοι και το υπόλοιπο Τσιγγάνοι. Είναι λοιπόν έυλογο το ερώτημα ποιος φέρει το όνομα "Κοσοβάρος".
Είναι άκρως ενδιαφέρουσα η συνέχεια της υπόθεσης, η οποία εκτιμώ ότι όποια τροπή κι αν πάρει το προσεχές διάστημα δε θα τελειώσει εδώ...
Δυστυχώς στην Ελληνική τηλεόραση (ιδιωτική και κρατική) δύσκολα θα βρει κανείς αναφορές με το θέμα με ελάχιστες εξαιρέσεις στα 3 κρατικά κανάλια. Θέματα μου μας αφορούν άμεσα, υπερσκιάζονται από το δημόσιο κουτσομπολιό και από ένα νέο είδος "ηδονοαναζήτησης"!!!