Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Επικίνδυνα "ατυχήματα" στα Βαλκάνια

Αλήθεια, πόσο αφελές ή αντιθέτως πόσο ύποπτο σας φαίνεται το ατύχημα στις αποθήκες πυρομαχικών λίγο έξω από τα Τίρανα? Για να μπω κατευθείαν στο ψητό: σε μια περιοχή οπου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι όποιες εθνικές και μειονοτηκές διεργασίες σε σχέση με τη δημιουργία νέων κρατών και εθνών και που η ανάμειξη πληθυσμών σε διάφορες χώρες της "εύφλεκτης" περιοχής των Βαλκανίων αποτελεί σημαντικό παράγοντα διεκδίκησης, ο εξοπλισμός διαφόρων θολών ομάδων με όπλα υπονομεύει σε μέγιστο βαθμό οποιαδήπτε διαδικασία δρομολογείται σε ειρηνική βάση. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90 η παρουσία του UCK καθόρισε πολλά πράγματα και η εξάπλωσή του αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα άκρως ανησυχητικό γεγονός ακόμα και για τη χώρα μας. Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανένας ότι δεν κυκλοφορούν ανεξέγκτα μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών όχι μόνο στη γενέτειρα χώρα του UCK, αλλά και στις υπόλοιπες γειτονικές χώρες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις βλέψεις των διαφόρων εθνικιστικών και παρακρατικών ομάδων της γείτονως για "μεγάλη Αλβανία" οδηγεί εύκολα σε συμπεράσματα για την ανάγκη και τον τρόπο απόκτησης οπλισμού.
Το εν λόγο "ατύχημα" στην αποθήκη πυρομαχικών και οπλισμού θα μπορούσε κάλλιστα να δικαιολογήσει μεγάλο αριθμό κατεστραμμένου οπλισμού, οποίος στην πραγματικότητα θα έχει προωθηθεί για τον εξοπλισμό των προαναφερθέντων ομάδων και όσων βρίσκονται διασκορπισμένοι στα γειτονικά κράτη... Ο έλεγχος της διακίνησης και πωλήσεων όπλων θεωρητικά ελέγχεται από τις χώρες παραγωγής και υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης της "διαδρομής" που ακολουθεί. Η "καταστροφή" όπλων και πυρομαχικών, όμως με τέτοια "ατυχήματα" είναι άκρως βολική για την "εξαφάνιση" τους, χωρίς κανένας να μπορεί να αποδείξει τίποτα!!!
Ίσως και όλα αυτά, βέβαια, να είναι η νοσηρή μου φαντασία...

Ποιος έχει την ευθύνη των πράξεων ενός πρωθυπουργού???

Έτυχε χθες το βράδυ (Σάββατο 15/3) να δω την επάναληψη της εκπομπής του Αλ. Παπαχελά "Οι νέοι Φάκελοι" που αφορούσε τα όσα διαδραματίστηκαν σε διπλωματικό και κυβερνητικό επίπεδο το 1991-93 στο Σκοπιανό. Έδειξε συνεντεύξεις που έγιναν τότε, αλλά και μεταγενέστερα από τους Μητσοτάκη, Σαμαρά,Ζαχαράκη και άλλους.
16 χρόνια μετά περίπου αυτό που αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους είναι ότι οι έχοντες την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας τότε θα πρέπει να περάσουν στρατοδικείο. Χωρίς να τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια στον τότε ΥΠΕΞ Αντ. Σαμαρά, θεωρώ ότι έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος του Μητσοτάκη για να καλυφθεί η τραγική του ανεπάρκεια ως πρωθυπουργός.Σε πρόσφατη συνέντευξή του έριξε όλη την ευθύνη των χειρισμών τότε στο Σαμαρά αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενεργούσε αυτόβουλα! Ακόμα και τόσα χρόνια μετά δεν υπάρχει η παραμικρή ευθυξία συγνώμης και η ανάληψη της ευθύνης των δικών του επιλογών...

Λυπάμαι ειλικρινά για τα όσα διαδραματίστηκαν και ακόμα διαδραματίζονται χάριν των τότε αποφάσεων και τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχόμαστε...