Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

"προεκτάσεις"...ανεξαρτητοποιήσεων.

Ανοίγουν απ’ότι φαίνεται οι ασκοί του Αιόλου μετά την ανακύρηξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και σε άλλα μέρη του πλανήτη. Η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά προκλητική αναφέροντας ότι: « το Κόσοβο δεν πρόκειται ποτέ ξανά να ενταχθεί στη Σερβία». Φυσικά έχουν τους απότερους στόχους τους και φυσικά δεν υπολογίζουν τίποτα ιστορικό, παρά μόνο τα συφμέροντα που προσπαθούν να εξασφαλίσουν. Εξάλλου δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση από κάποιον που δεν έχει ιστορία ως χώρα και αυτοαποκαλείται «έθνος» χωρίς να είναι, να επιδεικνύει σεβασμό σε ιστορίες άλλων χωρών. Τέτοιες αρχές και αξίες δεν υπάρχουν σε όχλους που βασίζουν την ύπαρξή τους στη βία. Γιατί αν οι ΗΠΑ διέθεταν τέτοιες αρχές δε θα προκαλούσαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου με ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι προεκτάσεις που προκύπτουν είναι πάρα πολλές σε πολλές γωνιές του πλανήτη, γεγονός που δεν πιστεύω να μην υπολόγισαν όσες χώρες προτρέξαν να αναγνωρίσουν το νέο κράτος και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ. Άλλο τόσο δεν πιστεύω να μείνει με σταυρωμένα χώρια η Ρωσία. Στην περιοχή δημιουργείται μία επικίνδυνη πόλωση με άγραφες συμμαχίες υποστηριζόμενες σε μεγάλο βαθμό και σε θρησκευτικό υπόβαθρο. Από την άλλη πλευρά καθοριστικό παράγοντα θα παίξει κάτι που φαινομενικά δεν έχει μεγάλη σχέση, αλλά θα είναι υπολογίσιμο:το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας στο νέο κράτος. Δε θα πρέπει να εκπλαγούμε εαν δούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα να "ξεφυτρώνουν" δυτικές επενδύσεις τεραστίων διαστάσεων που θα εκμεταλλέυονται 2 πράγματα: τον πλούσιο ορυκτό πλούτο της περιοχής και τα φτηνά εργατικά χέρια!
Μένει να δούμε τους διπλωματικούς χειρισμούς μιας (Ελληνικής) κυβέρνησης που παραμένει στην εξουσία χάριν ενός μόνο ατόμου που της προσφέρει «αυτοδυναμία»...