Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

αλλοτρίωση


Μέρες τώρα αυτή η λέξη τριγυρνά στο μυαλό μου και όσο αυτό συμβαίνει, τόσο συχνότερα την βλέπω να εμφανίζεται μπροστά μου.
Έχετε σκεφθεί ποτέ πόσες πτυχές και φάσεις της ζωής μας υπακούν στο νόμο της αλλοτρίωσης και επηρεάζονται από αυτήν?? Βαθύτερες έννοιες όπως οι αρχές μας, οι έρωτές μας, τα πιστεύω μας ή η καθημερινή συμπεριφορά μας παρασυρμένη από μια παλίρροια συμβιβασμών, αλλοτριώνονται και απομακρύνονται από αυτό που εξαρχής θεωρούμε ως ιδανικό και θέλουμε να πολεμήσουμε για την επίτευξή του. Θα μου πείτε τώρα: και την εμπειρία και τη διαλλακτικότητα που τα πας??
Ίσως τα δυο αυτά στοιχεία να είναι τελικά οι καλύτεροι σύμμαχοι της αλλοτρίωσης γιατί επεμβαίνουν στη ζωή μας προσπαθώντας να φέρουν εμάς στα μέτρα των γύρω μας αντί να εκβιάζουν την επίτευξη του ιδανικού.
Δεν ξέρω, αλήθεια ποιο από τα δύο – ή ίσως κάποια τρίτη επιλογή – είναι η σωστή, βλέπω όμως ολοένα και περισσότερο να απομακρύνεται η θεωρία από την πράξη, γιατί στη θεωρία είναι που όλα είναι ιδανικά. Όταν όμως έρχεται η στιγμή που πρέπει να τα εφαρμόσεις, αρχίζει η λεγόμενη «αλλοτρίωση» και ολοένα και περισσότερο νερό ρίχνουμε στο κρασί μας. Μη μου πείτε τώρα ότι δε συμβαίνει και σε σας…