Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2008

Ο θρησκευτικός φανατισμός στη "Θεματική βραδυά" του Σ. Κούλογλου

Ένα από τα καλύτερα ντοκυμαντέρ - αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι - ήταν η "Θεματική Βραδυά" του Στ. Κούλογλου που προβλήθηκε χθες βράδυ και είχε σαν αντικείμενο το θρησκευτικό φανατισμό και τις αιρέσεις στις Η.Π.Α. μέσα από μια αμερικάνικη παραγωγή του 2005.
Έμεινα έκπληκτος με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν κάποια πολύ καλά στημένα δίκτυα προσηλυτισμού μικρών παιδιών, υποστηριζόμενα από τους ίδιους τους τους γονείς πολλές φορές. Εμπλέκουν έντεχνα μέσα στην εντατική θρησκευτική διαπαιδαγώγηση και άλλες αρχές και ηθικές όπως η διαφύλαξη των ηθών του "έθνους" τους, οι αμβλώσεις κ.α.
Το τρομερό είναι πως δημιουργούν τέτοιες ενοχές σε παιδιά 9,10 και 11 ετών που κλαίνε με σπαραγμούς για τις αμαρτίες που έχουν κάνει(!!!!), ή ότι ο Θεός τους "επέλεξε" για να αναλάβουν το συγκεκριμένο ρόλο κ.α.
Στην εν λόγο έρευνα αναφέρθηκε από παιδοψυχολόγο - μη μέλος αίρεσης - ότι σε τέτοιες ηλικίες είναι που αποτυπώνονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο εικόνες και αντιλήψεις στο υποσυνείδητο, με αποτέλεσμα όταν αυτά τα παιδιά μεγαλώσουν να είναι "πιστοί στρατιώτες του Ιησού"! Ο αριθμός των μελών τέτοιων αιρέσεων φτάνει στις Η.Π.Α. τα 80 εκατομμύρια, γεγονός που με βάζει σε αλλόκοτες σκέψεις. Δεν είναι μόνο 80 εκατομμύρια πιστοί (με όποιο τρόπο θέλουν), αλλά και 80 εκατομμύρια ψηφοφόροι που διαμορφώνουν εν γένει, μέσω της ισχύος αυτών που εκλέγουν τις παγκόσμιες πολιτικές και - όχι μόνο - εξελίξεις. Ακούγεται τραβηγμένο, αλλά ένας από τους στόχους τους είναι η κατάκτηση ισχυρών πολιτικών θέσεων. Ήδη ο σημερινός πρόεδρος των Η.Π.Α. διόρισε επικεφαλή δικαστή του ανώτατου δικαστηρίου άτομο (δε συγκράτησα το όνομα) που συσχετιζόταν με μία από τις μεγάλες εν λόγο αιρέσεις. Είναι μια πτυχή της αμερικάνικης πολιτικής ζωής που δεν έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα εκτός συνόρων τους, που όμως παίζει καθοριστικό ρόλο.