Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Μια βόλτα

Μιά βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης είναι πάντα ένα όμορφο διάλειμμα σε ότι κι αν κάνεις. Ειδικότερα όταν ο Ηλιος ρίχνει τις τελευταίες του ακτίνες λίγο πριν χαθεί πίσω από τον Όλυμπο και όλα ετοιμάζονται για τη νύχτα που έρχεται.
Από νωρίς σήμερα κάτι με τραβούσε προς τα εκεί. Τελικά δεν άντεξα και νωρίς το απόγευμα έκανα μια μικρή, πλην όμως πανέμορφη, βόλτα στην νέα αναμορφωμένη παραλία της πόλης μας. Είναι άλλιώς όπως και να το κάνουμε... Αυτή η θάλασσα έχει τη μαγική ικανότητα να διώχνει όλες τις μουντές σκέψεις από το μυαλό γεμίζοντάς σε από εικόνες.

Ο κύκλος των χαμένων καθηγητών

Αιτία πολέμου (ρεπορτάζ:www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=963971&lngDtrID=244 ) χαρακτήρισαν οι πανεπιστημιακοί το θέμα της αναγνώρισης των κολλεγίων ως ισότιμα με τα πανεπιστήμια. Η εν λόγο οδηγία της Ε.Ε. που αναγκάζει τη χώρα μας να αναγνωρίζει ως ισότιμα τα πτυχία των ξένων κολλεγίων που εδρεύουν στη χώρα μας με αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων, αποτελεί πραγματικότητα και μονόδρομο απ'οσο φαίνεται για τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Ξαφνικά ο "κύκλος των χαμένων καθηγητών" αντελήφθηκε πως χάνει τα προσόντα που μέχρι σήμερα μονοπωλιακά είχε και αποφάσισε να κυρήξει τον πόλεμο. Προς ποιον τον κυρήσσουν ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν, αλλά με τις διασυνδέσεις και τις κλίκες που χρόνια τώρα συντηρούν, προσπαθούν να σώσουν τη βιτρίνα τους.
Θα ήθελα πάρα πολύ να κυρήξουν τον πόλεμο και στην κατάντια και την ξεφτίλα του ελληνικού ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου που οι ίδιοι το εξώθησαν ως αναπόσπαστο μέρος του. Οι εξαιρέσεις των λαμπρών επιστημόνων και καθηγητών, δυστυχώς δεν επαρκούν.
Όσοι έχουν περάσει από τα ελληνικά πανεπιστήμια ξέρουν πολύ καλά τι χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων στους οποίους έχει ανατεθεί η ανώτατη εκπαιδευτική μόρφωση των νέων μας.

Είμαι πολύ περίεργος να δω τι είδους συμπαράσταση θα λάβουν από όλους αυτούς τους συναδέλφους του που υπηρετούν μέσα από πολιτικές θέσεις σε υπουργεία και άλλες συναφή θέσεις...