Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Οι ΜΠΛΕ διασκευάζουν Ρίτσο



Μια ιδιαίτερη διασκευή ενός ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου που αγαπήθηκε απ'όλους με τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου αυτοί οι στίχοι να γνωρίσουν και πιο σύγχρονες μορφές μουσικής έκφρασης εξαιρετικά πετυχημένες κατά τη γνώμη μου.

Ακούστηκαν πολλά για την εν λόγο εκτέλεση. Σχόλια βασισμένα στη γνωστή τακτική του "αμφισβητώ, άρα έχω άποψη" που χρησιμοποιούν αρκετοί προκειμένου να ανεβάσουν το ειδικό τους βάρος. Δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί η σύγχρονη αυτή εκτέλεση με τη μέχρι σήμερα πασίγνωστη και μαγική εκτέλεση του Θεοδωράκη για πολλούς λόγους. Η ποίηση δεν μπορεί να περιοριστεί και να εγκλωβιστεί. Η κοινωνία και οι καταστάσεις μεταβάλλονται και εξελίσσονται διαρκώς. Διαχρονικές παρακαταθήκες που κληρονομήσαμε από τους πατεράδες μας - ηθικούς και πνευματικούς - πρέπει να διαμορφώνουμε τις συνθήκες, έτσι ώστε να τις κουβαλάμε πάντα μαζί μας. Είναι υποχρέωσή μας.

Ας κρατήσουμε τις όποιες κριτικές μας για περιπτώσεις όπου ανάλογοι θησαυροί χρησιμοποιήθηκαν για εμπορική (με την κακή έννοια της όρου) εκμετάλλευση σε τηλεομπερντέδες τύπου fame story...

Πρέπει να ακούγονται και λόγια που να μας κάνουν ν'ανατριχιάζουμε πότε - πότε..

Όφείλουμε ένα ευχαριστώ στους ΜΠΛΕ...