Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

"Το Κύμα"

Χθες βράδυ πήγα και ειδα τη γερμανική ταινία "Το Κύμα". Εξαιρετική ταινία με πολύ καλές ερμηνείες και παραγωγή γενικότερα. Πέραν όμως όλων αυτών, αυτό που πραγματεύεται η ταινία είναι εκπληκτικό. Το πως υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να καλλιεργηθούν και να ενδυναμωθούν τα πιο ακραία ένστικτα των ανθρώπων ακόμα και όσων ενσυνείδητα έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις. Φαίνεται ξεκάθαρα πως υπό συστηματική καθοδήγηση - πολλές φορές - υποσυνείδητα ή με άλλη πρόφαση - βγαίνουν και πρωταγωνιστούν στη ζωή μας στοιχεία του χαρακτήρα μας που δεν μπορούμε ούτε να τα φανταστούμε. Βαθύτερα χαρακτηριστικά μας που μπορούν υπό προϋποθέσεις να επιρρεάσουν σε μέγιστο βαθμό ακόμα και πτυχές της ζωής μας που δεν σχετίζονται άμεσα με αυτά.
Η ιστορία εξελίσσεται με φόντο ένα σχολείο στη γερμανία, όπου όσοι γνωρίζουν βλέπουν επίσης και τις διαφορές στο εκπαιδευτικό σύστημα σε σχέση με το δικό μας και το πως καλλιεργείται η ελεύθερη σκέψη μέσα από τις εκπαιδευτικές μεθόδους.
Η ταινία τελειώνει με μια ανατροπή σε όσα περιμένει κανείς να συμβούν και μέχρι το τελευταίο λεπτό δε σε αφήνει να βαρεθείς.
Τα όσα βγαίνουν μέσα από την ταινία, δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο το πως πορεύονται οι λαοί στο χρόνο και δημιουργούνται τα μεγαλύτερα κινήματα σε κάθε ιδεολογικό φάσμα, από την άκρα αριστερά μέχρι το φασισμό. Ανάλογα στοιχεία δημιουργίας ιδεολογικά φορτισμένων "ρευμάτων" και άβουλων μαζών βλέπει κανείς και σε κάθε προεκλογική περίοδο...

Ανεπιφύλακτα να τη δείτε!!