Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Κακοκαιρίας διάλογοι

Διόδια Τεμπών Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008. Ώρα:20:10
Αστυνομικός:Καλησπέρα.Δεν μπορείτε να συνεχίσετε, θα χρειαστεί να περιμένετε λίγη ώρα εδώ μέχρι τα εκχιονιστικά να καθαρίσουν το δρόμο.
Έλλην οδηγός:τι λες ρε παλλικάρι τώρα? ξέρεις από που έρχομαι? δε σταματάω τώρα με τίποτα!
Αστυνομικός:δε γίνεται να πάτε παρακάτω.Είναι μόνο για 20 λεπτά η καθυστέρηση. Κάντε λίγο υπομονή. Πρόκειται για την ασφάλεια όλων σας.
Έλλην οδηγός:ποια ασφάλεια ρε μεγάλε?Ξέρεις εσύ αν εγώ οδηγάω καλά ή όχι?σε παρακαλώ τώρα!(και γκαζώνει να φύγει)
Αστυνομικός: κάνε ότι θέλεις! Σας βαρέθηκα!

Ο παραπάνω διάλογος είναι φανταστικός,παρόμοιος όμως με δεκάδες έντονους διαλόγους που έχω ακούσει σε παρόμοιες καταστάσεις στις εθν. οδούς, λόγο της συμμετοχής μου στο μηχανισμό αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.
Αξίζουν συγχαρητήρια όλοι όσοι παλεύουν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις και να υλοποιήσουν τις πλεόν καταστροφικές οδηγίες που εκπονούν οι καρεκλοκένταυροι διοικούντες στην Αθήνα. Σχέδια που δυστυχώς προκαλούν παρά λύνουν προβλήματα και η όποια επιτυχής αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκύπτουν, οφείλεται στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία των ανθρώπων που ξενυχτάνε υπό δύσκολες συνθήκες στη μέση του πουθενά, είτε είναι αστυνομικοί, είτε οδηγοί εκχιονιστικών, είτε πυροσβέστες ή εθελοντές. Εύλογα θα πει κάποιος:είναι η δουλειά τους. Σίγουρα είναι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δουλειά τους να γίνονται αποδέκτες συμπεριφορών όπως της παραπάνω περιγραφής. Θυμάμαι το 2001 στις χιονοπτώσεις που απέκλείσαν την Εθν. οδό από τη Θήβα μέχρι την Αθήνα, ήμουν στο 90ο χιλιόμετρο και 3-4 οδηγοί φορτηγών απειλούσαν ευθέως τον αστυνομικό που δεν τους επέτρεπε να συνεχίσουν.Ήταν οι ίδιοι οδηγοί που 4 χλμ πιο πίσω είχαν "διπλώσει" με τις νταλίκες τους και κλείσαν την εθν. οδό με συνέπεια να εγκλωβιστούν 400 ιχ και 12 λεωφορεία!!!
Η νοοτροπία είναι αυτή που προκαλεί όλα τα προβλήματα και όχι τα καιρικά φαινόμενα.Νοοτροπία όπως αυτή των υπευθύνων της ομάδας προσκόπων που υπό τις δεδομένες προβλέψεις των μετεωρολόγων την παρασκευή, ξεκίνησαν να πάνε σε κάποιο ορειβατικό καταφύγιο με συνέπεια να αποκλειστούν και να χρειαστεί η επέμβαση διασωστών.Νοοτροπία όπως των χιλιάδων οδηγών της περιγραφής μου στην αρχή.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι την ευθύνη του σχεδιασμού αντιμετώπισης την έχουν άτομα που ουδεμία εκπαίδευση επι του αντικειμένου έχουν, δημιουργούν κάθε φορά καταστάσεις χάους αρκετά πολυπλοκότερες από αυτές που επικρατούν στο Σύμπαν!!!
Δε θα πρέπει να λησμονήσω τη γελοιότητα της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων που τραγικοποιούν χάριν τηλεθέασης τα πάντα!
άντε και καλό παγετό!!!