Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

"Μονομερείς ανεξαρτητοποιήσεις"

Σε μια περίοδο σχετικά ήρεμη για τα Βαλκάνια, βγήκαν ξαφνικά από την αφάνεια δύο άκρως σημαντικά θέματα. Δύο θέματα που αποτελούν την άλλη πλευρά ενός νομίσματος που μέχρι τώρα καταβάλλονταν προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων της πρώτης. Αναξαρτητοποίηση του Κοσόβου και ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Το πρώτο (Κόσοβο) θεωρώ ότι είναι και το σημαντικότερο για τη διατήρηση των ισορροπιών της ευρύτερης περιοχής. Ως γνωστόν είναι μια περιοχή με θρησκευτικές ιδιαιτερότητες και ιστορικά πολύ σημαντική για τους Σέρβους. Η υποστήριξη της ανεξαρτητοποίησης εξυπηρετεί σε μέγιστο βαθμό τα συμφέροντα άλλων κρατών της περιοχής, όχι μόνο της Αλβανίας, η οποία έχει τις όποιες βλέψεις της, αλλά και των Τούρκων, λόγο θρησκευτικής εγγύτητας. Οι μέχρι τώρα εν υπνία εθνικιστικές φωνές που είχαν κατά κάποιο τρόπο ηρεμήσει θα βρουν κατά πάσα πιθανότητα νέα τροφή στους σκοπούς τους. Ακόμα δεν έχει εκδηλωθεί στην πράξη η στάση της Ρωσίας, που δήλωσε ξεκάθαρα ότι δε θα επιτρέψει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και έφτασε στο σημείο σήμερα να δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία σε περίπτωση που παρακαμφθούν οι μόνες νόμιμες διαδικασίες και προκύπτουν από τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. .
Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ στην αρχή κινούταν με ανεξήγητα γρήγορες ταχύτητες προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του νέου κρατιδίου, τώρα άρχισε να αντιμετωπίζει τις εσωτερικές φωνές αντίδρασης. Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι μέσα στην Ε.Ε. δεν έχουν αντιληφθεί τις προεκτάσεις της εν λόγο ανεξαρτητοποίησης και η όποια απόφαση είχε παρθεί στηριζόταν στις καλές δημόσιες σχέσεις των εκπροσώπων του Κοσόβου με τις ηγέτιδες χώρες της Ε.Ε.. Εξάλλου ο ρόλος της Μ. Βρετανίας έχει αποκαλυφθεί πολλές φορές σε ότι αφορά την υπονόμευση των συμφερόντων της Ε.Ε. για χάρη των Η.Π.Α.
Θεωρώ ότι πλέον μπαίνουμε σε μια νέα φάση «μονομερών ανεξαρτητοποιήσεων» σε όλοκληρο τον πλανήτη που μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Βέβαια υπάρχουν και οι ισχυροί «εμπορικοί» κύκλοι που κερδίζουν από τις πάσης φύσεως αναταραχές σε περιοχές γαιοστρατηγικού ενδιαφέροντος. «Εμπόριο» με την ευρεία έννοια του όρου και χωρίς αναστολές...
Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων το μόνο που θέλω να καταθέσω είναι ή λύπη μου για το γεγονός το ποιοι χειρίζονται από Ελληνικής πλευράς το θέμα. Η προχειρότητα (και γελοιότητα) σε όλο της το μεγαλείο!