Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2008

Η εκτέλεση του 16χρονου μαθητή

Είναι τουλάχιστον αηδιαστηκά τα όσα συμβαίνουν από προχθές το βράδυ μετά την εκτέλεση του 16χρονου φοιτητή. Και είναι τουλάχιστον αηδιαστηκό γιατί το γεγονός της εκτέλεσης του μαθητή δε διαφέρει σε τίποτα από τις ενέργειες των διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων ανά τον κόσμο, όπου τυφλά και εν ψυχρό αφαιρούσαν ζωές ανθρώπων.
Εφόσον είναι γνωστή, όπως παραδέχθηκε και ο Παυλόπουλος, η ελλειπής εκπαίδευση των ειδικών φρουρών, γιατί αυτοί φέρουν όπλα? Ή δεν μπορείς να τους ελέγξεις, άρα είσαι ανίκανος, ή δε θέλεις να τους ελέγξεις, άρα είσαι συνένοχος. Οι παραιτήσεις του Παυλόπουλου και του Χηνοφώτη ήταν εξοργιστικά υποκριτικές. Δεν είναι δυνατόν να υποβάλλεις την παραίτησή σου γιατί αναγνωρίζεις τις ευθύνες σου για όσα έχουν γίνει και να μην επιμένεις σε αυτήν. Είναι αισχρό το γεγονός ότι ο Καραμανλής δεν τις έκανε δεκτές. Γνώριζαν όλοι το τι θα επακολουθούσε και έπρεπε κάποιοι να λογοδοτήσουν. Τώρα με τη στάση τους διαιωνίζουν και υποδαυλίζουν τα όσα επακολουθούν.

Το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένου βρασμού τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με τη γενικευμένη κοινωνική κρίση, περιστατικά ωμής κρατικής τρομοκρατίας είναι φυσικό επακόλουθο να οδηγήσουν σε τέτοιες καταστάσεις.
Τα επαναλμβανόμενα "λάθη" των οργάνων του κράτους (βλ. υπόθεση ζαρντινιέρας, φοιτητής με τα πράσινα σταράκια κ.α.) δεν τιμωρήθηκαν παραδειγματικά, απεναντίας εμμέσως επιβραβεύτηκαν με ποινές - "χάϊδεμα".

Σίγουρα είναι κατακριταία τα περιστατικά βίας και φθοράς περιουσίας τρίτων, αλλά είναι πράγματα προβλέψιμα και κανείς δεν κάνει κάτι για να αποφευχθούν. Η ανικανότητα των ηγεσιών τόσο του υπουργείου, όσο και της αστυνομίας οδήγησε εδώ που οδήγησε, αλλά ελπίζω να διαψευστώ θα έχουμε και άλλα δυσάρεστα γεγονότα, γιατί οι προεκτάσεις στη λειτουργεία της κοινωνίας υπό τις υφιστάμενες συνθήκες είναι μη προβλέψιμες. Τρομάζω στην ιδέα στο τι θα θελήσουν να εφαρμόσουν οι υπαίτιοι αυτής της κατάσταση για να επαναφέρουν τη δική τους τάξη στο χάος που αυτοί προκάλεσαν...

Διάβασα σε κάποιο blog και συμφωνώ απόλυτα ότι ντρέπομαι και μόνο στην ιδέα ότι κτήνη όπως ο εκτελεστής του 16χρονου μαθητή υπήρχε περίπτωση να πέρασε κάποια στιγμή δίπλα μου, να έχω μιλήσει μαζί του, να ζει κάτω από τον ίδιο ουρανό με μένα...